Architektura 21szego wieku : Architekci z Tampere Glass Pavillion / ALA

Dzięki uprzejmości ALA Architects ALA Architects zaproponowała posadzenie drzewa magnolii w Tampere.
Inteligentna szklana kopuła zapewni temu drzewu bardziej południowy klimat, wraz z wentylacją, cieniowaniem i oświetleniem.
Wylot powietrza z garażu zapewni dodatkowe ogrzewanie podczas mroźnych, ciemnych miesięcy.
Kopuła będzie miała swój własny mikroklimat precyzyjnie dostrojony przy użyciu technicznych możliwości dostarczonych przez jego oszkloną powierzchnię.
Magnolia zostanie wyhodowana do tego, aby wpierw weszła do wspaniałego, jasnoróżowego kwiatu pierwszego maja każdego roku.
Jego silny zapach perfum wypełni pawilon, w niektóre wiosenne dni zapach może spłynąć nawet do garażu.
Pod względem architektonicznym projekt wykorzystuje najbardziej oczywiste i proste właściwości szkła.
Przezroczystość służy do nadania drzewu magnolii światła słonecznego, odbicia rozpuszczają kopułę w otaczające ją liście, a załamania powiększają jasne, różowe kwiaty magnolii na pełną falującą kopułę.
Te sferycznie wytłaczane powierzchnie stwarzają wiele złudzeń, a jednocześnie nawiązują do tradycji piasku, sody i kredy, które topi się i wydmuchuje w fantastyczne kształty.
W pawilonie znajduje się kiosk informacyjny, zgodnie z sugestią organizatora konkursu.
Na betonowej ścianie konstrukcji schodów pojawi się duży ekran LED wyświetlający niezbędne informacje.
.
Dzięki uprzejmości ALA Architekci Szkło wtapia się w kształt dzięki grawitacji.
Płaska tafla jest umieszczona na prostej trójkątnej ramie i wtopiona w charakterystyczny sferyczny, podwójnie zakrzywiony kształt.
Każda szyba ma maksymalny wymiar 2600 mm, aby zmieścić się w autoklawie do laminowania.
Utrwalanie chemiczne nie jest tutaj uważane za konieczne dla bezpieczeństwa publicznego.
Stalowa rama konstrukcyjna jest formą kopułową składającą się z prostych profili w kształcie litery T, które są usztywnione przez drzewo za pomocą stalowych drutów.
Takie usztywnienie pozwala na uzyskanie znacznie cieńszej konstrukcji stalowej.
Elewacja Wiele z jednostek trójkątnych ma charakterystyczne funkcje.
Sześć szklanych jednostek w górnej części kopuły otwiera się, aby umożliwić wentylację gorącym powietrzem.
Niektóre z wyższych jednostek będą miały zintegrowane światła LED, aby zapewnić drzewu dodatkowe oświetlenie, aby skrócić długie zimowe noce.
Najbardziej wysunięte na południe części górnej części kopuły mogą mieć przełączalną elektrochromatyczną powłokę dla dodatkowego zacienienia, jeśli to konieczne.
Cztery szyby od strony południowo-wschodniej pawilonu będą miały stalowe kratki w miejscu oszklenia, co tworzy wylot powietrza wentylacyjnego o powierzchni 20 metrów kwadratowych.
Grubość szkła powinna być dostosowana, aby umożliwić stopienie śniegu z ciepłem dostarczanym przez system wymiany ciepła z powietrza wylotowego garażu, ale nadal ma wystarczającą grubość, aby stworzyć klimat, jakiego potrzebuje drzewo magnolii.
System zraszaczy zostanie zasadzony w glebie, aby podlać drzewo odpowiednią mgiełką.
Sekcja Zbiornik na wodę zbiera deszczówkę z samoczyszczących szklanych powierzchni pawilonu.
Ta woda jest filtrowana i pompowana do drzewa magnolii powyżej.
Krawędź basenu tworzy także granicę chroniącą przed orką.
Detale Dzięki organicznej formie i ruchowi drzewo pięknie kontrastuje z geometrycznymi szklanymi strukturami, które je otaczają.
Drzewo Magnolia nadaje miękki obraz temu placowi w centrum przemysłowego Tampere.
Plan Architekci: ALA Architects Lokalizacja: Tampere, Finlandia Zdjęcia: Dzięki uprzejmości ALA Architects.
Dzięki uprzejmości ALA Architects
[przypisy: płytki kamienne, kamieniarstwo wrocław, Kruszenie betonu ]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiązane tematy z artykułem: kamieniarstwo wrocław Kruszenie betonu płytki kamienne