Budownictwo i architektura : Międzynarodowy konkurs pomysłów na projekt Liantang – Heung Yuen Wai Boundary Control Point Budynek terminala pasażerskiego / A.Lo Design

Dzięki uprzejmości A.Lo Design To zgłoszenie do konkursu International Design Ideas dla firmy Liantang zostało zaprojektowane przez A.Lo Design dla Hongkongu w Chinach na stronie pomostowej pomiędzy miejską tkaniną Liantang a naturalnym miejscem Heung Yuen Wai.
Budynek kontroli granicznej Heung Yuen Wai Budynek terminalu pasażerskiego znajduje się w granicach granicy i równowagi pomiędzy miastem a przyrodą.
Filozofia projektu polega na ponownym zdefiniowaniu charakteru obiektów infrastrukturalnych, które obejmują przyrodę, zamiast ją niszczyć i zastępować.
Czytaj dalej, aby uzyskać więcej informacji na temat tego projektu po przerwie.
Eksploracja tradycyjnego projektu obiektu infrastrukturalnego rozpoczyna się od spojrzenia na nieużywane powierzchnie budynku.
Nieużywany dach jest teraz zamieniony w.
Architektoniczne blaszki.
dla budynku: zbierając światło słoneczne i wodę deszczową, rośliny służą jako filtr powietrza, aby zapewnić pasażerom dotlenione świeże powietrze.
Dążąc do zapewnienia harmonijnej równowagi z otoczeniem w aspekcie ekologicznym, fizycznym i wizualnym, projekt nie tylko tworzy symboliczny gest, ale także wyraża sezonowe zmiany ze względu na cykl życia roślinności na cechach dachu.
Nowy budynek terminalu staje się symboliczną i dosłowną odpowiedzią na most dwóch różnych lokalizacji, zarówno pod względem fizycznym, jak i środowiskowym.
Dzięki uprzejmości A.Lo Design Architektoniczne ulepszenia są wprowadzane do oryginalnego projektu, aby poprawić wydajność terminalu i lepiej służyć pasażerom.
Teraz zarówno urządzenia wejściowe, jak i wyjściowe znajdują się na tym samym poziomie, umożliwiając pasażerom w obu kierunkach uzyskanie otwartych widoków.
Maksymalizuje także wykorzystanie światła dziennego, zmniejszając obciążenie energetyczne sztucznego oświetlenia.
Wykorzystanie światła naturalnego jest wzmacniane dzięki efektywnym funkcjom światła nieba o niskiej E i deflektorom słonecznym zainstalowanym w celu monitorowania nasłonecznienia budynku.
Jakość wewnętrznego powietrza, wentylacji i komfort cieplny osiąga się dzięki wyjątkowej konstrukcji dachu:.
Skrzela architektoniczne.
posiadają pasywną mikroklimatyczną kontrolę, w której wykorzystuje się odnawialne zasoby naturalne (słoneczne i deszczowe) do wzrostu roślinności, które zapewniają cień i zamieniają ogrzany wydech dwutlenku węgla w celu schłodzenia świeżego powietrza.
Dzięki uprzejmości A.Lo Design Budynek terminalu odwołuje się do kontekstu miejsca występowania Heung Yuen Wai i naturalnych gatunków jego siedliska, przyjmując postać pary ptaków, odbijając się w tle rozwoju miasta Shenzhen.
Symbolizując zarówno Hongkong, jak i Shenzhen, dzięki temu nowemu połączeniu, połączymy się w dobrobyt.
Poszukując nowego, intrygującego wymiaru jako elementu atrakcyjnego dla publiczności regionu, projekt ma na celu osiągnięcie podwójnej funkcji jako naturalnego interfejsu.
diagram 02
[patrz też: brico torun, porotherm dryfix, blachy na dachy ]

Powiązane tematy z artykułem: blachy na dachy brico torun porotherm dryfix