Budownictwo i architektura : UDK Holstebro / CEBRA

Dzięki uprzejmości CEBRA CEBRA z Danii podzieliła się z nami zwycięską propozycją konkursu na zaprojektowanie biurowca w Holstebro.
Więcej zdjęć i opis architekta po przerwie.
Budynek ten jest naprawdę dość standardowym budynkiem biurowym, ale ze względu na specjalne wymagania w zakresie krótkiej informacji dotyczącej ilości światła dziennego i ochrony przeciwsłonecznej kształt jest niezwykły.
Klient potrzebuje co najmniej 2% światła dziennego dla każdego stanowiska pracy i wydajnego systemu ochrony przeciwsłonecznej, który działa automatycznie i może być usunięty w pochmurne dni.
Dzięki uprzejmości CEBRA To dosłownie oznacza, że nasz klient potrzebuje dużo światła dziennego, ale nie ma żadnych niedogodności z powodu bezpośredniego światła słonecznego i przegrzania, dlatego zaprojektowaliśmy budynek bez elewacji południowej i ekstensywną fasadę na północy.
trójkąt równoboczny spłukujący pobliską obwodnicę.
Na duńskich szerokościach geograficznych oznacza to, że północna fasada będzie wystawiona tylko na bezpośrednie działanie promieni słonecznych w okresie letnim przed i po tym, jak ludzie faktycznie pójdą do pracy, i pozostawia bardziej niezauważoną fasadę, aby ludzie mogli zobaczyć otoczenie.
Dzięki uprzejmości CEBRA Wewnętrzne atrium, również w kształcie trójkąta, jest obrócone o 180 stopni, więc końcówki łączą się z zewnętrznym obwodem budynku.
Ponieważ jest lekko asymetryczny i obraca się z każdą powierzchnią podłogi o różnych wysokościach.
Ta prosta operacja prowadzi do wielu różnych rodzajów powierzchni biurowych, dzięki czemu budynek jest elastyczny i nadaje się do wielu różnych sytuacji roboczych.
Architekci: CEBRA Lokalizacja: Holstebro, Dania Klient: Udbetaling Danmark Powierzchnia: 43 056 m., 4 000 m2 Status: W toku Dzięki uprzejmości CEBRA
[więcej w: pale fundamentowe, reaktory chemiczne, drzwi wewnętrzne DRE ]

Powiązane tematy z artykułem: drzwi wewnętrzne DRE pale fundamentowe reaktory chemiczne