Zastosowanie blatów granitowych w kuchni

Kuchnia jest pomieszczeniem w domu, które ze względu na wykonywane w nim czynności, powinno zostać wyposażone w trwałe i praktyczne materiały. Nie raz w trakcie gotowania, konieczne jest ściągnięcie gorącego garnka i jego chwilowe odstawienie na bok. Osoby, które mają do dyspozycji w swojej kuchni niewielką przestrzeń, co raz częściej decydują się na blaty granitowe. Są one bowiem odporne na działanie niskiej i wysokiej temperatury, zatem bez obaw można na nie położyć gorący garnek. Kolejną zaletą jest to, że nie są one podatne na zarysowania powstałe w wyniku krojenia chleba, czy mięsa. Nie jest zatem konieczne posiadanie i korzystanie z deski drewnianej, wystarczy aby powierzchnia blatu była czysta. Skoro o czystości mowa, blaty wykonane z granitu są bardzo łatwe w utrzymaniu w czystości. Celem eliminacji powstałego zabrudzenia, wystarczy przetrzeć je nawilżoną szmatką z płynem. Jeśli to nie wystarczy, możliwe jest zastosowanie środków przeznaczonych do czyszczenia ceramiki. Nawet jeśli zastosujemy substancje silnie żrące, w odróżnieniu do blatów wykonanych z marmuru i innych skał wapiennych, granit nie ulegnie uszkodzeniu.